Eiwitdieet, koolhydraatarm of Paleo?

Wat moet je nu? Het eiwitdieet is een goed dieet, het koolhydraatarme dieet zet veel zoden aan de dijk en het Paleo dieet is eigenlijk ook een goede manier om veel vet te verbranden en blijvend op gewicht te komen. Wat is nu de beste stap als je wil afvallen? Het mag duidelijk zijn dat er legio mogelijkheden zijn voor mensen die willen gaan afvallen. Het ene dieet overlapt het andere dieet, maar welk dieet is nu het beste?

Op die vraag krijg je geen antwoord in dit artikel. Er is namelijk geen passend antwoord op te geven. Voor de ene is het eiwitdieet nu eenmaal het beste, voor de ander is dat het Paleo dieet en weer iemand anders heeft het meeste baat bij een koolhydraatarm dieet.

In een eerder artikel werd al aangetoond dat het Paleo dieet en het eiwitdieet niet eens zo heel veel van elkaar verschillen. Ook het koolhydraatarme dieet komt hier veelvuldig bij kijken. Je zou bijna kunnen zeggen dat er sprake is van een driehoeksverhouding.

Het eiwitdieet staat in dit artikel centraal.

 

Het eiwitdieet is al jaren bekend

De Franse arts dokDukanter Pierre Dukan bracht in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn boek uit. Het Dukan Dieet. Dit dieet werd door miljoenen Fransozen gevolgd. Met veel succes. Het dieet brak door, wereldwijd werden er miljoenen exemplaren van verkocht. Het succes van het eiwitdieet heeft dokter Dukan gevonden nadat hij lang onderzoek heeft gedaan.

 

Onderzoek naar het eiwitdieet

Het onderzoek van dokter Dukan richtte zich op de voedingspatronen van mensen. Dukan nam een aantal mensen als proefkonijn en vergeleek hun voedingspatroon en hun gewicht met elkaar. Hij stelde zichzelf daarbij de volgende vragen:

  • Wat eet de persoon in kwestie gedurende de dag?
  • Hoeveel beweegt de persoon in kwestie gedurende de dag?
  • Wat is de verandering in gewicht van deze persoon?

De slotsom was duidelijk. De mensen die vooral eiwitrijke voeding aten (denk hierbij aan kip, vlees, gevogelte en vis) en daarbij matig tot voldoende bewogen, vielen het meeste af. Het minst vielen af de mensen die veel koolhydraten aten, of veel vetten. Sterker nog: veel bewegen bij een koolhydraatrijk voedingspatroon leidde tot minder gewichtsverlies dan weinig beweging bij een eiwitrijk voedingspatroon.

Voor dokter Dukan was het duidelijk: mensen vallen af met het eiwitdieet.

 

Het eiwitdieet verovert de wereld

Televisieoptredens, herdrukken, nieuwe boeken, artikelen, interviews, dokter Dukan was er maar druk mee. Hij vloog de hele wereld over en was vooral in Amerika erg geliefd. De mensen geloofden zijn theorie en schaften het eiwitdieet van dokter Dukan moeiteloos aan. Ze vielen er vele kilo’s mee af. En omdat dokter Dukan de mensen ook leerde hoe ze hun gewicht op pijl moesten houden na het dieet, kwamen weinig mensen meer aan. Het dieet bleek zo succesvol, dat mensen die het dieet gebruikten ook echt op gewicht kwamen.

 

Het eiwitdieet nu

Dokter Dukan heeft goed werk verricht. Het eiwitdieet is vandaag de dag nog altijd een van de meest verkochte en meest populaire diëten. Het is in diverse vormen en maten beschikbaar, zoals:

  • Het South Beach dieet;
  • Het Vitadis dieet;
  • Weight Care eiwitshakes;
  • Reasons eiwitdieet;
  • Sanaslank eiwitdieet;
  • Protislank;
  • Het dokter Frank dieet.

Deze zeven diëten zijn het topje van de huidige ijsberg, aangevoerd door het Dukan dieet zelf. Diëten zoals het Atkins dieet – dat ook erg bekend is – wordt niet onder de eiwitdiëten geschaard, omdat het vooral inzoomt op het beperken van koolhydraten. Dat dieet is dus vooral een koolhydraatarm dieet te noemen.

 

Welk dieet wordt het?

Het mag duidelijk zijn: met een koolhydraatarm dieet, een Paleo dieet of een eiwitdieet binnen handbereik is het niet meer zo moeilijk om af te vallen en een goed dieet te vinden. Maar het eiwitdieet staat voor een groot deel aan de basis van alle diëten. Gezonde voeding, daar draait het om. Het eiwitdieet kan je helpen om richting te geven aan een gezondere levensstijl en gezondere voeding. Beperk de koolhydraten en ga voor de eiwitten. Je zal merken dat het werkt en je zal zien dat je blijvend gewicht verliest.