Hoe Paleo is het eiwitdieet?

Het eiwitdieet is het beste dieet van 2015, gebleken uit diverse onderzoeken en volgens verschillende websites. Maar een ander dieet dat erg in trek is onder mensen die gewicht willen verliezen, is het Paleo dieet. Paleo wordt ook wel de Paleo revolutie of het Paleo principe genoemd. Wat is het Paleo dieet precies en hoe verhoudt Paleo zich tot het eiwitdieet?

Wie dit artikel leest zal tot een opvallende conclusie komen: wat heeft Paleo gemeen met het eiwitdieet?

 

Paleo, principe of revolutie?

Paleo is in. Paleo is leven volgens de mensen tijdens het paleolithium. Dat is een dure benaming voor de Steentijd. Kort gezegd komt het erop neer dat je alleen natuurlijke producten eet, vers uit de natuur. Denk daarbij aan bessen die aan bomen groeien, wortels van bomen, groente en fruit en stukken vlees die met jagen zijn gewonnen, of van dieren die net gestorven zijn. Het betekent vooral dat de producten die je eet niet bewerkt zijn. Dat bewerken slaat weer op het absurdistische gebruik van koolhydraten in onze hedendaagse voeding.

Koolhydraten zijn een toevoeging aan producten, die fabrikanten gebruiken om meerdere redenen:

  • De producten zijn langer te bewaren;
  • De producten zijn goedkoper te produceren en leveren dus meer geld op;
  • Koolhydraten zijn makkelijk in gebruik.

Maar koolhydraten zijn ook de oorzaak van bekende welvaarsziektes, waarvan obesitas nummer 1 is. En obesitas (morbide overgewicht) is tevens een belangrijke doodoorzaak van mensen in Nederland.

Paleo is dus een principe dat uitgaat van minder koolhydraten ne meer eten volgens de Steentijd. De revolutie van Paleo is mega, want steeds meer mensen zijn over aan het stappen op zogenaamde Paleo recepten en volgen dus het bekende Paleo dieet.

Het eiwitdieet en koolhydraten

Raakvlakken op het gebied van koolhydraten en eiwitten zijn te vinden in het eiwitdieet. Een eiwitdieet weert, net als Paleo, koolhydraten uit voeding omdat het ongezonde en onnodige toevoegingen zijn. Die gaan ten koste van vitamines, mineralen en andere essentiële bouwstoffen voor je lichaam.

Waar het eiwitdieet op zoek gaat naar koolhydraatarme voeding gaat een zogenaamd koolhydraten dieet weer uit van meer eiwitten. En al snel kom je dan uit bij natuurlijke producten, zoals vlees en vis, zuivelproducten zonder al teveel bewerkingen, groenten en fruit, noten en zaden. Met andere woorden: je komt uit bij Paleo.

 

Drie diëten in één?

Om nu te zeggen dat je drie diëten in één hebt met een koolhydraatarme levenswijze, het eiwitdieet en Paleo, is weer wat veel van het goede. Ze zijn te verschillend om onder één noemer te scharen. Maar het mag wel duidelijk zijn dat er veel overeenkomsten zijn binnen deze diëten. Paleo is eten volgens de natuurlijke gewoontes van onze verre voorouders in het Stenen Tijdperk, het eiwitdieet gaat op zoek naar die producten om koolhydraten te weren.

Wie dus bezig is met een eiwitdieet zal erkennen dat er veel invloeden van Paleo in terug te vinden zijn en andersom zal voor iemand die Paleo gaat hetzelfde gelden.

 

Makkelijk om zo recepten te vinden

Het is dus makkelijker zoeken als je op zoek bent naar recepten voor ofwel je eiwitdieet ofwel je Paleo dieet. Want eiwitrijke producten vind je ook binnen de Paleo recepten en Paleovriendelijke voeding tref je weer bij de recepten die passen bij het eiwitdieet. Handig dus als je een beetje was uitgekeken op de recepten die je tot nog toe at.

Wellicht vind je het ook interessant om je meer te verdiepen in het andere dieet dan wat je nu aan het volgen bent. Of wil je beginnen met een van de twee diëten. Welke van de twee dan het beste is? Dat is vooral een kwestie van smaak. Paleo is een principe waar je toch wel wat aanpassingen voor moet doen, terwijl het eiwitdieet in wezen makkelijk te volgen is. Producten hoeven niet persé puur natuur te zijn, wat bij Paleo (weliswaar niet hoeft) maar toch wel wenselijk is.

 

2 gedachten over “Hoe Paleo is het eiwitdieet?

  1. Hoi! Ik zou graag meer te weten komen over het eiwitdieet, want ik heb hier al heel veel over gehoord. Maar ik weet niet wat klopt en wat niet!

Reacties zijn gesloten.