Omgaan met verleidingen

Uit onderzoek is gebleken dat we zo’n 200 keuzes per dag maken over onze voeding. We maken veel van deze keuzes niet bewust. Er zijn allerlei factoren die ons een bepaalde richting in sturen. Denk hierbij aan reclame en aanbiedingen, maar ook minder opvallende zaken als een openstaand snoepblik, een dampende kop koffie of de geur van vers gebakken friet.

Allemaal verleidingen om van ons gezonde voedingspatroon af te stappen en ongezonder te gaan eten. Hoe kun je nu het beste omgaan met al die verleidingen?

 

Bewustwording

Hoewel er veel kritiek wordt gegeven op het Voedingscentrum, geeft het Voedingscentrum wel veel tips en adviezen over hoe je met voeding om kunt gaan. Ook over het trotseren van de vele verleidingen heeft het Voedingscentrum een gouden tip: bewust worden.

Wie zich bewust is van verleidingen zal veel minder snel in de val trappen en van zijn of haar gezonde patroon afvallen.

Denk als je langs de bakker loopt niet “Goh, wat ruikt dat brood lekker”, maar besef je dat er vreselijk veel koolhydraten in dat brood zitten. Evenzo bij de frietkraam en de snoepwinkel. Het is zaak om voor je te zien hoe goed je bezig bent en hoe je dat met één verkeerde keuze teniet kunt doen.

Omgaan met verleidingen

Huis gezonder inrichten

Een andere belangrijke tip is om je huis gezonder in te richten. Veel mensen laten zich binnenshuis verleiden om toch die zak chips open te trekken, die reep chocolade op te eten of een stuk taart aan te snijden.

Maar het is heel simpel… wat niet in huis is, kan je ook niet in de verleiding brengen. Zorg er dus voor dat er in kasten nooit iets te vinden is dat jou kan verleiden. Sluit de verleidingen letterlijk buiten en je zet al een hele belangrijke stap.

 

Verleidingen buitenshuis

Maar goed, met alleen aanpassingen in je huis ben je er nog iet. Er zijn genoeg verleidingen buitenshuis. Zoals gezegd: de bakkerszaak, de frietkraam, de snoepwinkel, een kiosk waar je voorbij loopt, de trekmuur, de afhaal-Chinees en ga zo maar even door. Hoe groot is de kans dat jij van alles tegenkomt wat je zou moeten zien te voorkomen?

Belangrijke tip is om die verleiders in kaart te brengen. Daarna is het aan jou: ben je sterk genoeg om met de juiste mindset hieraan voorbij te gaan of is het veiliger om een alternatieve route te bedenken?

 

Verkeerde invloeden

Je kent het wel: een etentje met anderen. Hoewel ze weten dat je op de lijn aan het letten bent en gezonder wil gaan leven, vinden ze dat “eentje geen kwaad kan” of “je dat ene taartje echt niet zal merken”. Misschien hebben ze gelijk, maar feit blijft dat jij bepaalt wat je eet.

Uit onderzoeken komt steeds weer naar voren dat mensen toch een grote invloed hebben op wat je eet. Met wie je aan tafel zit is voor het grootste gedeelte bepalend voor wat je eet en hoeveel. Het belangrijkste dat je hier tegen kunt doen is je bewust bewapenen en heel stellig zijn. Nee is nee. Dat hebben ze gewoon te accepteren.

 

Laat je af en toe verleiden

Omgaan met verleidingen moet je zo goed mogelijk controleren. Dat doe je ook door jezelf af en toe een verleiding toe te staan. Laat je verleiden door iets dat je echt lekker vindt en echt de moeite van het zondigen waard vind. Scoort het een 8 of hoger en gebeurt het niet te vaak? Dan mag je je best een keer laten verleiden iets te eten dat niet bepaald gezond is. Maar… zorg dat je jezelf kent en in de hand houdt. Want eenmaal op het verkeerde pad, is er soms geen weg meer terug. En je bent er zelf bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *